SEO SEM – Vad är skillnaden?

I den digitala marknadsföringens värld stöter vi ofta på termerna SEO och SEM. Dessa två strategier är grundläggande för att öka synligheten i sökmotorer som Google, men de arbetar på olika sätt för att uppnå detta mål.

Här på Bliss Visual förstår vi vikten av att såväl använda, som klargöra skillnaderna mellan SEO och SEM för våra kunder. Genom att göra detta kan företag fatta informerade beslut om hur de bäst kan investera i sin online-närvaro. I den här artikeln förklarar vi vad SEO & SEM är, och varför du bör nyttja båda i din marknadsföringsstrategi.

Vad är SEO?

SEO står för search engine optimization, eller sökmotoroptimering på svenska, och fokuserar på att förbättra en webbplats för att öka dess synlighet i sökmotorernas organiska sökresultat. Denna process innebär en rad tekniker och strategier, inklusive optimering av sökord, innehållskvalitet, laddningstider och mobilanpassning.

Målet är att locka mer kvalificerad trafik till webbplatsen utan att betala för annonser.

Olika sätt att arbeta med SEO

Att arbeta med SEO är en mångsidig process som kräver en kombination av tekniska färdigheter, innehållsstrategi och förståelse för hur sökmotorer och dess algoritmer fungerar.

Vi använder vi en rad olika metoder och verktyg för att optimera våra klienters webbplatser, alltid med målet att förbättra deras organiska sökresultat och användarupplevelse. Här är några av de viktigaste arbetssätten och verktygen som används inom SEO:

Teknisk SEO

Teknisk SEO innefattar optimering av webbplatsens struktur och teknik för att underlätta för sökmotorer att indexera sidan. Detta kan inkludera:

 • Mobilanpassning: Att se till att webbplatsen fungerar smidigt på mobila enheter.
 • Snabba laddningstider: Optimera bilder och innehåll för att snabba upp hemsidan.
 • Strukturerad data: Använda schema markup för att hjälpa sökmotorer att förstå innehållet på sidan.

Verktyg som Google’s PageSpeed Insights och Mobile-Friendly Test är viktiga för att analysera och förbättra teknisk SEO.

Innehållsstrategi

Innehållet på en webbplats är avgörande för både användarupplevelsen och sökmotorrankningen. En effektiv innehållsstrategi kan inkludera:

 • Sökordsanalys: Identifiera vilka sökord och fraser din målgrupp använder.
 • Kvalitativt innehåll: Skapa värdefullt och relevant innehåll som svarar på användarnas frågor.
 • Innehållsoptimering: Använda nyckelord på ett naturligt sätt i titlar, metabeskrivningar och genom hela texten.
 • Blogginlägg och artiklar: Regelmässigt publicera nytt innehåll för att hålla webbplatsen aktuell och engagerande.

Verktyg som Google Keyword Planner och Ahrefs/SEMrush kan användas för sökordsanalys och innehållsanalys.

Länkbyggnad

Länkar från andra webbplatser (backlinks) är en viktig rankingfaktor för SEO. Länkbyggnad kan inkludera:

 • Gästbloggning: Skriva innehåll för andra webbplatser i utbyte mot en länk tillbaka till din egen sida.
 • Innehållspromotion: Aktivt dela och främja ditt innehåll på sociala medier och andra plattformar.
 • Kvalitetsinnehåll: Skapa innehåll som naturligt lockar länkar från andra webbplatser på grund av dess värde och relevans.

Verktyg som Moz Link Explorer och Majestic kan användas för att spåra och analysera inkommande länkar.

Fortlöpande optimering och analys

SEO är inte en engångsinsats utan kräver kontinuerlig uppföljning och optimering. Detta kan inkludera:

 • Analys av webbplatstrafik: Använda verktyg som Google Analytics för att förstå hur besökare interagerar med din webbplats.
 • A/B-testning: Testa olika versioner av en sida för att se vilken som presterar bättre.
 • Uppdatering av innehåll: Regelmässigt testa och uppdatera äldre innehåll för att hålla det relevant och aktuellt.

Att arbeta med SEO är en omfattande process som kräver tålamod, kreativitet och teknisk kompetens. Hos Bliss Visual är vi dedikerade till att använda dessa metoder och verktyg för att hjälpa våra klienter att förbättra deras online-närvaro och uppnå sina digitala marknadsföringsmål.

Vad är SEM?

SEM, eller sökmotormarknadsföring (search engine marketing), är en övergripande term som inkluderar SEO och betald annonsering, men används ofta för att hänvisa specifikt till betald annonsering. Detta innebär köp av annonser på sökmotorer som Google Ads för att direkt öka synligheten i sökresultaten.

Till skillnad från SEO, där resultaten tar tid att visa sig, kan SEM ge omedelbar synlighet och är ett effektivt sätt att snabbt driva trafik till en webbplats. SEM-strategier inkluderar vanligtvis pay-per-click (PPC) annonser, där företag betalar för varje klick på deras annonser, och sökordsannonsering, där annonser visas baserat på användarsökningar.

Olika sätt att arbeta med SEM

Inom sökmotormarknadsföring (SEM) använder vi olika arbetssätt och verktyg för att effektivisera annonseringsprocessen och maximera ROI (Return On Investment). Att välja rätt strategier och verktyg är avgörande för att nå framgång med SEM-kampanjer.

Google Ads

Google Ads är kärnan i de flesta SEM-strategier. Plattformen tillåter annonsörer att skapa annonser som visas i Googles sökresultat och på andra Google-ägda och partnerwebbplatser. Google Ads erbjuder olika kampanjtyper, inklusive sökannonser, displayannonser, och videannonser, vilket ger företag flexibilitet att nå sin målgrupp på olika sätt.

Effektiv användning av Google Ads innebär att välja rätt sökord, skapa engagerande annonskopior och optimering av budgivning och målgrupper.

Sökordsanalys

En grundläggande del av SEM är sökordsanalys. Det handlar om att identifiera vilka sökord och fraser din målgrupp använder när de söker efter produkter eller tjänster som ditt företag erbjuder.

Verktyg som Google Keyword Planner och SEMrush används för att utföra denna analys, vilket hjälper till att skapa effektiva kampanjer som är riktade mot de mest relevanta och lönsamma sökorden.

Landingssidesoptimering

För att SEM ska vara effektivt behöver varje annons leda till en landingssida som är optimerad för konvertering. Detta innebär att sidans innehåll, layout och call-to-action (CTA) måste vara tydligt anpassade till kampanjens mål.

A/B-testning är ett värdefullt verktyg för att testa olika versioner av en landingssida för att se vilken som presterar bäst.

Annonsspårning och analys

För att förstå effekten av SEM-kampanjer är det viktigt att noggrant spåra och analysera data. Google Analytics och andra analysverktyg ger insikter om trafik, konverteringsfrekvenser, och ROI för specifika annonser och kampanjer.

Denna data gör det möjligt för marknadsförare att justera sina strategier i realtid för att optimera kampanjprestanda.

Konkurrentanalys

Att förstå hur dina konkurrenter använder SEM kan ge värdefulla insikter och hjälpa till att skapa mer effektiva kampanjer. Verktyg som Ahrefs tillåter företag att analysera konkurrenters annonser, sökord och budgetar, vilket kan hjälpa till att identifiera luckor i marknaden eller nya möjligheter.

Genom att integrera dessa arbetssätt och verktyg i din SEM-strategi kan du inte bara öka din synlighet i sökmotorerna utan också förbättra din online-prestanda och uppnå dina marknadsföringsmål.

Att arbeta med SEM kräver ständig uppmärksamhet och optimering, men med rätt expertis och verktyg kan det ge betydande fördelar för ditt varumärke.

Vad är skillnaden mellan SEO och SEM?

Huvudskillnaden mellan SEO och SEM ligger i hur trafik attraheras till en webbplats. SEO fokuserar på att förbättra webbplatsens placering i de organiska sökresultaten, vilket kräver tid och kontinuerligt arbete. SEM å andra sidan, innefattar att betala för annonser för att garantera synlighet i sökresultaten.

Medan SEO syftar till långsiktig tillväxt, är SEM mer inriktat på att uppnå snabba resultat. Bliss Visual arbetar med både SEO och SEM för att skapa en balanserad digital marknadsföringsstrategi som tillgodoser både omedelbara behov och långsiktiga mål.

Hur SEO och SEM fungerar tillsammans

För att maximera synligheten i Googles sökresultat och effektivisera digital marknadsföring, kan det vara klokt att integrera SEO och SEM strategier. Denna kombination tillåter företag att täcka både de organiska och betalda aspekterna av sökmotormarknadsföring. Genom att använda SEM kan företag snabbt synas i sökresultaten, vilket är särskilt användbart för nya webbplatser eller under kampanjer. Samtidigt bygger SEO gradvis upp webbplatsens auktoritet och rankning, vilket leder till hållbar trafiktillväxt över tid.

Det finns stor potential i att använda både SEO och SEM för att skapa en omfattande online-närvaro. Genom att optimera webbplatser för organiska sökresultat samtidigt som vi effektiviserar användningen av Google Ads och andra PPC-plattformar, kan vi hjälpa våra kunder att inte bara synas utan också att prestera bättre i den digitala sfären.

I slutändan handlar valet mellan SEO och SEM om företagets specifika mål, budget och tidslinje. Båda strategierna erbjuder värdefulla fördelar och, när de används tillsammans, kan de ge en kraftfull boost till ett företags online synlighet och framgång.

Vill du få professionell hjälp med SEM och SEO från en byrå som dagligen arbetar med det? Kontakta oss på Bliss Visual så hjälper vi dig!